Anvendelse Plantning Pleje Hækkens beboere

Anvendelse

Ønsker du en grøn ramme rundt om din have så er liguster bare sagen. Afhængig af art og sort finder du både løvfældende eller stedsegrønne buske hos ligusterslægten. De skinnende grønne blade og det tætte løv, gør planten uovertruffen til hæk.
Det levende ligusterhegn giver læ for vinden - for dig selv og dine sarte planter

Haverum og labyrint

En have med mange rum er en spændende have. Du kan gå på opdagelse fra rum til rum og børnene vil elske at gemme sig og være sig selv - bare for en stund. For ligusterentusiaster er en labyrint måske sagen.
Ligusterhække kan klippes helt tætte og skarpe i kanterne, men du kan også holde tilbage med klipningen og få et mere vildt udtryk. Så for du også glæde af blomster og bær.

Haverum og legeplads
Haverum og legeplads
Boern i haven
Børnene elsker at være sig selv - for en stund
Elipsehaverne
Parti fra Havearkitekt Kjeld Slots Elipsehaver på Djursland
Elipsehaverne
Køkkenhaven er fint markeret. Parti fra Havearkitekt Kjeld Slots Elipsehaver på Djursland


br>
Elipsehaverne
Fladebeplantning med Ligustrum. Parti fra Havearkitekt Kjeld Slots Elipsehaver på Djursland


Klip former og figurer

Slip dine kunstneriske evner løs og kast dig ud i liguster figurer. De små eldrevne sakse er suveræne til formålet. På få sæsoner kan du skabe en kunst udstilling i din have. Ligusterkubisme eller runde, organiske former efter temperament.

Elipsehaverne
Kube af brogetbladet liguster i japansk haveanlæg tegnet af landskabsarkitekt Anne Marie Poulsen.


Vildtbeplantninger

Særligt om vinteren har de vilde dyr behov for læ og opholdssteder. Her er de frøformerede Ligustrum af arten (Ligustrum vulgare) der ofte vælges på grund af materialets forskellighed. Planterne skal ikke klippes og danner en fin busk som er god at opholde sig under.

Forskellige slags liguster

Slægten Ligustrum omfatter ca. 50 arter, der er udbredt hovedsagelig i Østasien, Kina, Japan ,Malaysia, Australien og en art, Ligustrum vulgare i Europa og Nordafrika.

Danske planteskoler har i en lang årrække udført prøveplantninger over hele landet for at finde de allerbedste ligustertyper til dig og din have. Udvalgte kloner er opformeret ved hjælp af stiklinger, der sikrer at alle planter af samme sortsnavn er genetisk éns. Det sikrer dig helt ensartede planter af højeste kvalitet.

Læs om Forædling og udvikling af nye sorter klik her!


Klimaet ændrer sig med tiden og vi vil også fortsat udføre forsøg for at sikre dig det bedste plantemateriale.

Ligustrum vulgare 'Liga' og Ligustrum vulg. 'Atros' er de to bedste og mest stedsegrønne sorter til hække.

'Liga'

Ligustrum vulgare 'Liga' er en opret, tætforgrenet og kraftigt voksende busk, som er næsten stedsegrøn, idet den beholder de fleste af bladene vinteren igennem. I "normale" vintre har den således beholdt 20 % af bladene til efter løvspring.
Bladene er ret store, matte grønne og noget grove.
Liga vælges ofte på grund af hårdførheden og betragtes som værende hovedsorten i Danmark

Ligustrum vulgare 'Liga'
Ligustrum vulgare 'Liga'


'Atros'

Ligustrum vulgare 'Atros' er også velegnet til hæk. Det er en kraftigt voksende, opret busk. Hvis ikke den klippes bliver den bred forneden og fremstår som en fin kuplet og tæt busk. Grenene er oprette med ret bløde sidegrene. Bladene er mørkegrønne og farves svagt purpur om vinteren.
Løvet bevares det meste af året og sorten er normalt vintergrøn, med kun få blade der falder af før nytår. Hovedparten af bladene falder først af i forårsmånederne.

Ligustrum vulgare 'Atros'
Ligustrum vulgare 'Atros'


Ligustrum ovalifolium

er kraftig voksende og har store og meget smukke, glinsende blade. Den kan fint anvendes til hækformål, men er knap så vinterhårdfør som vulgare typerne og bør derfor ikke anvendes på udsatte steder. I landets vestlige egne trives den dog forbavsende godt, antagelig fordi den tåler saltluften.


Ligustrum ovalifolium
Ligustrum ovalifolium


Ligustrum vulgare 'Listrum'

Er kraftig voksende, løvfældende busk som er meget vinterhårdfør. Den kan anvendes som hæk såvel som uklippet. Højden bliver ca. 3 - 4 meter. Den taber løvet i november/december måned. 'Listrum' er hårdfør, vindfør og tåler vinteren godt. Er derfor god på udsatte steder. Den får hvide duftende toppe i juni-juli måned.


Ligustrum vulgare 'Listrum'
Ligustrum vulgare 'Listrum'
Opdateret d. 31.8.2013